Můj bratr cestovatel

A JE TO !! Val navštívil poslední z 196 nezávislých států 19. – 22.3.2018 !!

Prosinec, 2015
V současné době je na zeměkouli 196 nezávislých států. Můj bratr dosud navštívil 193 z nich. Narodil se v Československu (nyní Česká republika) ve Střední Evropě. Od roku 1969 žije ve Spojených státech amerických.
Již jako malý chlapec snil o cestování. Jeho touhou je navštívit všechny nezávislé státy světa. Počet států, které ještě nenavštívil je stále menší!

Jeho první cesta za hranice byl 4 denní výlet do Východního Německa v roce 1957. V té době procestoval většinu zemí Východní Evropy a několik republik Sovětského svazu ležících za Uralem. Svoji první cestu na „západ“ uskutečnil v roce 1967.

V roce 1968 právě přejížděl hranice Švýcarska, když sovětská vojska vstoupila do Československa. Následujících víc než 7 měsíců zůstal ve Švýcarsku, poté přes Paříž, Lucembursko a Island odcestoval do Spojených států amerických. Po období, kdy si musel zajistit svoji existenci, pokračoval v dalším cestování. Nejprve během svých dovolených, později, kdy odešel do důchodu, již cestování bylo jeho hlavním zájmem.

Chtěl by navštívit všechny nezávislé státy světa.  Ve státech, které dosud nenavštívil,  jsou problémy buď zdravotní nebo hrozby válek. Nezbývá než čekat na lepší časy, stejně jako často musel čekat i v minulosti.

Na následujících stránkách můžete vidět země, které dosud navštívil. Budete moci sledovat, jak informace z cest stránky pomalu plní. Nakonec uvidíte vždy několik fotek a výňatek z jeho deníku u každé země. Nějaký čas to bude trvat. Ne všechny deníky a fotky jsou v digitální podobě, musí být naskenovány a upraveny, a proto prosím o trpělivost.

Prosinec, 2015